Zajímavosti o všech Hobitech a Pánovi prstenů

29.12.2012 13:28

Pán prstenů: Společenstvo prstenu:
⦁    Představitelka elfky Arwen Liv Tyler již odmala trpí fóbií z koní, a tak za ní ve scéně, kde Arwen uhání před nazgûly, zaskočila dublérka. Pro detailní záběry byl použit speciální trenažer.
⦁    John Rhys-Davies, který ztvárnil trpaslíka Gimliho, ve skutečnosti měří 183 cm. Jeho proměna v trpaslíka denně zabrala maskérům pět hodin.
⦁    Režisér Peter Jackson se ve filmu mihne jako krkající pobuda s mrkví v Hůrce.
⦁    Natáčelo se na Novém Zélandu po dobu 18 měsíců.
⦁    Spoiler: Při scéně, kdy umírá Boromir (Sean Bean), má představitel Aragorna (Viggo Mortensen) na nohou něco, co vypadá jako obyčejné tenisky.
⦁    Autorem hudby je Howard Shore, který byl za svou práci oceněn Oscarem.
⦁    Každé ráno museli představitelé hobitů absolvovat nandávání umělých chlupatých chodidel, kterých se během natáčení spotřebovalo 1 600 (přičemž cena jednoho chodidla se pohybovala okolo 200 dolarů).
⦁    Bylo vyrobeno 1 000 úplných brnění, 2 000 kaskadérských zbraní a dalších 48 000 rekvizit.
⦁    Most v Hobitíně byl postaven armádou Nového Zélandu z polystyrenu.
⦁    Na Bilbově narozeninovém dortu je přesně 111 svíček.
⦁    Ve skutečnosti byly postaveny dva domky Bilba Pytlíka. Jeden byl pro hobity, druhý o třetinu větší byl použit pro scény s Gandalfem (Ian McKellen).
⦁    Hobitín byl postaven rok předtím, než se začalo natáčet, aby místo vypadalo přirozeně: obydlené místo se skutečnými záhonky. Zeleň byla udržována tak, aby budila zdání, že je pasena ovcemi.
⦁    Na Nový Zéland byl dovezen velký počet vlasů pro paruky užité k filmu. Povětšinou pocházely od ruských žen, které si nechaly zaplatit za to, že byly ostříhány, aby měly peníze na jídlo.
⦁    Skladatelé hudby většinou na filmu stráví šest až osm týdnů. Howard Shore na tom strávil dva roky.
⦁    Když se na internetu objevil 7. dubna 2001 trailer, byl během 24 hodin stáhnut 1,6milionkrát.
⦁    Christopher Lee si s J.R.R. Tolkienem za jeho života dopisoval. Tolkien vyjádřil přání, aby, pokud někdy dojde k natáčení filmu, hrál Lee Gandalfa. Nabídnuta mu však byla role Sarumana, kterou přijal.
⦁    Každý den natáčení snědli členové štábu 1 460 vajec.
⦁    Když se natáčela scéna, ve které Sam spěchá skrz řeku za Frodem (Elijah Wood), Sean Astin šlápl na střep ze skla, který trčel v řečišti. Pořezal se do nohy natolik, že musel být dopraven helikoptérou do nemocnice.
⦁    Ve filmu zemře celkem 118 postav.
⦁    Scéna, v níž se Gandalf v Bilbově příbytku praští hlavou o strop, vůbec nebyla ve scénáři. Ian McKellen se omylem udeřil o kulisy a Jacksonovi se tak zalíbilo, jak McKellen scénu dohrál, že záběr ve filmu nechal.
⦁    Společnost New Line Cinema trvala na dvouminutovém úvodu. Co dostali, byl úvod trvající sedm a půl minuty.
⦁    Scénář byl přepisován téměř každý den po dobu 15měsíčního natáčení. Mnoho návrhů pocházelo přímo od herců, když se sbližovali se svými postavami.
⦁    Doladění designu hobitích chodidel trvalo více jak rok.
⦁    Viggo Mortensen si během natáčení bojové scény uštípl zub. I přes mnohé protesty byl zavezen k zubaři a ještě téhož dne se vrátil k natáčení.
⦁    Během natáčení si Liv Tyler (Arwen) nechala své nasazovací elfské uši na kapotě auta. Když se k nim vrátila, byly již teplem značně zdeformované.
⦁    Hlavní město Nového Zélandu Wellington změnilo při premiéře filmu svůj název na Středozem.
⦁    Vřískot nazgûlů je ve skutečnosti hlas Fran Walsh, spoluautorky scénáře a koproducentky filmu.
⦁    Scéna, kdy Aragorn bojuje s nazgûly, se natáčela v první den. Je to také poprvé, co Mortensen drží v ruce meč.
⦁    Když Gandalf bojuje s balrogem, Ian McKellen ve skutečnosti hraje proti ping-pongovém míčku.
⦁    Předlohou pro Prsten byl svatební prsten koproducenta Ricka Porrase.
⦁    Viggo Mortensen souhlasil s natáčením, i když nikdy nepotkal Petera Jacksona a nečetl žádnou Tolkienovu knihu. Pro roli Aragorna jej přesvědčil jeho 11letý syn Henry.
⦁    Celá trilogie byla roku 2005 dosazena na 9. místo mezi 100 nejlepších filmů všech dob.
⦁    Lístky na premiéru Pána prstenů se na černém trhu v Británii prodávaly za 5 000 liber.
⦁    Příběh Pána prstenů vlastně neměl být nikdy zfilmován. Tolkien totiž filmaře nemá moc v lásce - hlavně ty hollywoodksé. Ke změně názoru ho donutila až finanční tíseň.
⦁    Společnost Miramax dala Peteru Jacksonovi za úkol, aby celého Pána prstenů vměstnal do jednoho filmu, přidal sex a další novoty nebo aby za 3 týdny našel někoho, kdo do filmu vloží 270 milionů dolarů a natočí to za své. Naštěstí do filmu investovalo studio New Line Cinema a díky tomu film vypadá tak, jak ho v dnešní podobě známe.
⦁    Na natáčení se sjížděli lidé z celého světa, kteří chtěli pomáhat zadarmo.
⦁    Syn Vigga Mortensena (Aragorn) si zahrál v jedné bojové scéně skřeta.
⦁    Aby měl Legolas vysoké čelo, musel si jeho představitel Orlando Bloom vyholit vlasy.
⦁    Než Sean Astin dostal roli Sama, Pána prstenů nikdy předtím nečetl, dokonce o něm ani neslyšel, přestože vystudoval angličtinu na univerzitě.
⦁    Původně byl film rozdělen do 2 filmů, nikoliv 3. Tehdejší studio se domnívalo, že by dokonce stačil i jeden.
⦁    Sean Astin (Sam) si na Nový Zéland přivezl 37 knih a hodiny v maskérně využíval k četbě. Kdežto Elijah Wood (Frodo) raději poslouchal hudbu, čímž přiváděl k šílenství Iana McKellena (Gandalf).
⦁    Vypuklo vzbouření technického štábu, který se sešel k hlasování o tom, zda natáčení zastavit. Producenti reagovali mírným zvýšením platu za přesčasy a štáb pokračoval dál ve svém dvacetihodinovém pracovním tempu.
⦁    Každá stránka scénáře představuje průměrně 1 minutu filmu. Průměrně však Peter Jackson natáčel tolik metráže, že každá stránka mohla na plátně vyplnit 15 minut.
⦁    Scéna na Elrondově radě, kdy Frodo vstane a řekne: "Já ho vezmu. Odnesu Prsten do Mordoru," když všichni ostatní řvou a halekají na sebe, nebyla původně ve scénáři. S tímto nápadem přišel Sean Astin (Sam).
⦁    Viggo Mortensen neustále chodil za scenáristy s novými nápady pro svou postavu, čímž je pomalu přiváděl k šílenství.
⦁    V lednu 2001 (10 měsíců před premiérou) byla spuštěna oficiální internetová stránka Pána prstenů, která zaznamenala 41 milionů přístupů za první týden.
⦁    Dvě z dětí poslouchajících Bilbovo vyprávění o trollech jsou Billie a Katty Jacksonovi (děti Petera Jacksona).
⦁    SPOILER!: Ve filmu je zaznamenána Boromirova (Sean Bean) smrt. V knižní trilogii však postava umírá až v druhém díle.
⦁    Postava skuruta Lurtze (Lawrence Makoare), generála Sarumanových (Christopher Lee) skřetů, se v knižní předloze vůbec nevyskytovala.
⦁    Christopher Lee (Saruman) čte knihy trilogie Pán prstenů každý rok od doby, kdy byly publikovány.
⦁    Sean Astin byl znám svou nadváhou, se kterou měl po celou dobu natáčení problémy. V jedné zkoušce následující scény řekl Peter Jackson Elijahu Woodovi, aby přiložil svůj meč pod Seanovu bradu, nacož Wood odpověděl otázkou: "Pod kterou?" čímž vyvolal hromadný smích celého štábu včetně režiséra.
⦁    Představitelka Galadriel Cate Blanchett je jediná z hereckého obsazení, která má na svém kontě Oscara. Ian McKellen, který byl na sošku nominován právě za roli Gandalfa, Viggo Mortensen a Ian Holm byli na ocenění "pouze" nominováni.
⦁    Peter Jackson se po natáčení přiznal, že si od mala přál, aby někdo natočil tuto trilogii. Nikdy si však nepomyslel, že to bude právě on.
⦁    Legolas (Orlando Bloom) vystřelí v celém filmu celkem 22 šípů, díky čemuž byl v roce 2012 mezi nejaktivnějšími filmovými lukostřelci druhý.
⦁    Příběh filmu se odehrává šedesát let po filmu Hobit: Neočekávaná cesta (2012)

Pán prstenů: Dvě věže:
⦁    Mrtví koně, kteří jsou vidět na konci bitvy, jsou uděláni z polystyrenu.
⦁    Frázi „Znám tvou tvář“ je možné slyšet jak ve druhém, tak i ve třetím díle.
⦁    Protože Orkové měli černou krev, bylo přirozené, že vnitřek jejich úst neměli růžový ale též černý. Herci, kteří Orky ztvárňovali to řešili tak, že před každou scénou si propláchli ústa lékořicí.
⦁    V závěrečných titulcích je uvedeno 559 lidí. Tento počet je daleko překročen na DVD verzi.
⦁    Natáčení bitvy v Helms Deep trvalo čtyři měsíce.
⦁    Když Glum pojídá celou rybu, Andy Serkis ve skutečnosti žvýká lízátko ve tvaru ryby.
⦁    V záběrech Legolase, Aragorna a Gimliho z dálky byli všichni tři zranění. Orlando Bloom měl pár rozbitých žeber z častého padání z koně. Viggo Mortensen měl zlomený prst a Brett Beattie (Gimliho dvojník) měl zranění kolene.
⦁    V bitvě v Helms Deep byly používány šípy zhotovené z lepenky, aby žádní koně nebyli zraněni.
⦁    Těla ležící v Mrtvém močálu byla zhotovena ze silikonu.
⦁    Gimliho brnění vážilo 30 kilogramů.
⦁    Počet mrtvých ve filmu: 468.
⦁    Režisér Peter Jackson se ve filmu objeví jako obránce Helmova žlebu, jenž uprostřed bitevní vřavy s výkřikem vrhne kopím.
⦁    Viggo Mortensen se do své role tak ponořil, že si sám spravoval kostým a dělal i svoje kaskadérské kousky.
⦁    Viggo Mortensen také trval na tom, že bude ve všech záběrech místo lehčí hliníkové atrapy používat skutečný ocelový meč, který navíc neustále nosil s sebou i mimo plac.
⦁    Pro druhý díl trilogie byla kompletně naskenována tvář Andyho Serkise (předloha Golluma) a digitálně aplikována na Golluma. K doladění samotného Golluma bylo využito přes 100 maket soch a 1000 nákresů. Sám Andy Serkis popsal tvář Golluma jako kombinaci svého otce a novorozeněte.
⦁    Peter Jackson a producent Barrie M. Osborne tvrdě lobovali za udělení Oscara za Nejlepšího herce ve vedlejší roli pro Andyho Serkise. Pravidla akademie však znemožňují nominaci herce, který není na plátně fyzicky přítomen.
⦁    Jeden z mála filmů, který v průběhu prvního promítacího víkendu vydělal 100 milionů dolarů. Za 12 dní činil výdělek 200 milionů dolarů a za 34 dní již výdělek dosáhl hranice 300 milionů dolarů.
⦁    Sean Astin a Elijah Wood hráli ve většině svých scén proti oranžovému pinpongovému míčku, který pak byl v postprodukci změněn na Golluma.
⦁    Viggo Mortensen byl tak okouzlen koněm, na kterém ve filmu jezdí, že si jej po dokončení natáčení koupil.
⦁    Jako první byla pro trilogii vyrobena 914 metrů dlouhá, 2 metry vysoká a 20 metrů široká „miniatura“ Helmova žlebu, na jejíž výrobu bylo potřeba sedmi měsíců. Části miniatury, které byly od kamery dále, byly postaveny v menším měřítku, aby vypadaly vzdálenější.
⦁    K vytvoření bažin bylo použito 11.000 pytlů s pískem. Bažina samotná bylo ve skutečnosti vodou naplněné parkoviště.
⦁    Řev skřetů v bitvě o Helmův žleb byl vytvořen na stadionu, 25.000 davem fanoušků kriketu.
⦁    Mapa, na kterou se dívají Faramir a Madril, je mapou z knih Tolkiena, kterou nakreslil jeho syn Christopher Tolkien.
⦁    Natáčení bitvy o Helmův žleb trvalo tak dlouho, že nakonec začali téměř všichni komparzisté a herci nosit trička s nápisem „Přežil jsem bitvu o Helmův žleb“.
⦁    Andy Serkis se nechal slyšet, že založil Gollumovu touhu po prstenu na chování lidí závislých na heroinu.
⦁    Když Miranda Otto dorazila na natáčení, byla představena Viggu Mortensenovi. Poté pronesla: „Do tohoto muže bude TAK lehké se zamilovat.“
⦁    Legolas se před bitvou zmíní, že jde 300 mužů proti 10.000, což je odkaz na bitvu u Thermopyl, kde bojovalo 300 Sparťanů proti 10.000 Peršanům.
⦁    Gandalfova slova „Bitva o Helmův žleb skončila; bitva o Středozem se právě začala“ je parafrází jednoho z nejslavnějších projevů Winstona Churchila o Druhé světové válce z 18. června 1940: „… Bitva o Francii skončila. Očekávám, že bitva o Británii právě žačala.“
⦁    Ve scéně, kdy přichází Aragorn, Gimli a Legolas ke spálené hromadě skřetů, nakopne Aragorn skřetí přilbu a bolestivě zakřičí nad domnělou ztrátou hobitů. Viggo Mortensen si při nakopnutí poranil prsty na noze, což mu způsobilo velikou bolest. Bolestný výkřik tak zněl velmi přesvědčivě.
⦁    Christopher Lee řekl, že během 48 hodin věděl, že se tvoří dějiny filmu.
⦁    Tetování, které mají herci Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Sean Astin, Sean Bean, Billy Boyd, Dominic Monaghan a Orlando Bloom, si nechali udělat ve Welingtonu a řekli, že jej nikdy neukáží do kamery. Jde o tetování k trilogii.
⦁    V jedné ze scén, kdy je Frodo (Elijah Wood) s Glumem o samotě, jsou na Frodovi jasně vidět kontaktní čočky.
⦁    Představitelka Galadriel Cate Blanchett je jediná z hereckého obsazení, která má na svém kontě Oscara. Viggo Mortensen, Ian McKellen, Iam Holm a Brad Dourif byli na ocenění "pouze" nominováni.

Pán prstenů: Návrat krále
⦁    V celé trilogii se objevilo 20 602 komparsistů.
⦁    Poslední věta ve filmu je stejná jako v literární předloze: "Well, I'm back."
⦁    Když Frodo píše knihu, na začátku stránky je napsáno, že Sam byl zvolen starostou Hobbitonu.
⦁    Trilogie Pán prstenů se stala nejčastěji nominovaným filmem na Oscara – celkem 30 nominací. Následuje Kmotr 28 a Star Wars 21 nominací.
⦁    Počet mrtvých ve filmu: 836.
⦁    Představitel Gluma Andy Serkis si během natáčení téměř zkazil žaludek. Aby při každodenním skřehotání nepřišel o hlas, popíjel speciální nápoj z medu a zázvoru.
⦁    Za první týden natáčení se natočilo skoro 3 km filmu!
⦁    Tržby v USA za první víkend: 72 629 713 $ (3703 kin). Náklady na výrobu: 94 mil. $. Náklady na reklamu: 50 mil. $
⦁    Vřískot Oduly (obří pavouk) je kombinací několika elementů – včetně zvuku dětské hračky, sykotu páry a jekotu tasmánského čerta.
⦁    Film vydělal 1408% svého rozpočtu.
⦁    Peter Jackson trpí arachnofóbií a vzezření Oduly založil na pavoucích, kterých se bojí nejvíce.
⦁    Většina toho, co Legolas řekne při cestě průsmykem v Mlžných horách v prodloužené edici filmu, je citací z knihy.
⦁    Finální verze filmu byla dokončena teprve pět dní před premiérou ve Wellingtonu na Novém Zélandu. Tam ji také poprvé viděl Peter Jackson v konečné podobě.
⦁    Byla natočena odlišná verze konce celé trilogie, kde měla Galadriel vyprávět, jak to dopadlo se členy Společenstva prstenu po událostech zobrazených ve filmu. Do finální verze filmu se však tento závěr nevešel.
⦁    Při filmování smrti Sarumana (k vidění v prodloužené edici filmu) se Peter Jackson snažil vysvětlit Christopheru Leeovi, jak reagovat na bodnutí do zad. Lee jej jako veterán z Druhé světová války ujistil že ví, jak zní muž, když je bodnut do zad.
⦁    Ve scéně, kdy upaluje Denethor Faramira, nemohla být ve skutečnosti hranice zapálena, protože by se k ní Gandalfův kůň nepřiblížil. Štáb proto před kameru postavil skleněnou tabuli, na které založil oheň, aby tak docílil vytouženého efektu.
⦁    Peter Jackson podle svých slov nenáviděl Armádu mrtvých, ale ve filmu ji ponechal jen kvůli fanouškům knižní trilogie.
⦁    Elijah Wood, Sean Astin, Billy Boyd a Dominic Monaghan obdrželi za každý díl trilogie bonus ve výši 430.000 – 560.000 dolarů. Bernard Hill a Ian McKellen 312.000 za každý díl.
⦁    Bitvy u Černé brány se účastnilo několik stovek členů armády Nového Zélandu. Do bitvy byli tak zapáleni, že často lámali dřevěné meče a oštěpy, které nosili.
⦁    Zvláštní pozornost byla věnována tomu, aby zničení Sauronovy věže nevypadalo jako pád Světového obchodního centra.
⦁    Viggo Mortensen a Billy Boyd stáli při Samově svatbě za kamerou a předstírali, že jsou svatební hosté, aby mu pomohli vžít se do role.
⦁    Každý člen štábu dostal v poslední den natáčení dar. Miranda Otto obdržela šaty Eowyn a její meč a Orlando Bloom dostal Legolasův luk.
⦁    Konečný vzhled Oduly vybrali z modelů děti Petera Jacksona.
⦁    Podle slov Seana Astina Sam při natáčení nejvíce trpěl na schodech Cirith Ungol.
⦁    Zvířata, která visí zamotaná v Oduliných sítí, byla zapůjčena od místního preparátora. Kosti byly pak nakoupené u řezníka.
⦁    Právě kvli roli Gandalfa v sérii Pán prstenů odmítl Ian McKellen roli Brumbála ve filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004).
⦁    Legolas (Orlando Bloom) vystřelí v celém filmu celkem 12 šípů, nejméně z celé trilogie.

Hobit: Neočekávaná cesta
⦁    Než byl na post režiséra adaptace dvojdílné knihy "Hobit" J. R. Tolkiena z roku 1937 dosazen Guillermo Del Toro, který později projekt vzdal, byl zvažován i Sam Raimi. Zatímco Raimiho prosazovala studia, Tora si vybral tehdy jen producent Peter Jackson.
⦁    Christopher Lee, představitel Sarumana v trilogii Pán prstenů, původně odmítl kvůli pokročilému věku hrát čaroděje znovu a nabídl se, že může ze studia v Anglii namluvit postavu draka Šmaka. Nakonec ale postoj změnil a ve filmu se objevil.
⦁    Ian McKellen o projektu mluvil s původně zamýšleným režisérem Guillermem del Torem v téže místnosti, v níž mu Peter Jackson původně nabídl roli v trilogii Pán prstenů.
⦁    Režisér Guillermo del Toro se kvůli problémům s financemi, které zdržely začátek natáčení, rozhodl po dvou letech celý projekt opustit a odstoupil.
⦁    Pár měsíců po odchodu Del Tora se režie opět ojmul Peter Jackson.
⦁    Původně se předpokládalo, že se rozpočet obou dílů vyšlphá až na 500 milionů amerických dolarů, čímž by se stal projekt do té doby nejnákladnějším natáčením. Po skončení filmování autoři vystačili s 300 miliony.
⦁    Ian McKellen říkal, že pokud se Hobbit bude dlouho odkládat (spory na Novém Zélandu, odstoupení režiséra, nedostatek financí), odmítne hrát Gandalfa.
⦁    Pro roli Bilba Pytlíka byli zvažováni Daniel Radcliffe, James McAvoy, David Tennant, Shia LaBeouf a Erryn Arkin.
⦁    O filmu se říká, že je prokletý. Nejdříve boj o práva, pak hledání režiséra, odstoupení režiséra, mzda herce, finanční problémy, problémy s hereckými odbory a nakonec, když už se režisér našel, tak mu v lednu 2011 praskl žaludeční vřed. Nejednalo se o nic vážného, ale natáčení se o pár dny opět posunulo.
⦁    "Lidi už se mě dnes ptají jen na to, kdo bude hrát Bilba v Hobitovi. Asi jim začnu tvrdit, že já sám," říkal Del Toro, když měl snímek režírovat.
⦁    Tvůrci v jednom z rozhovorů prohlásili, že Hobbit: An Unexpected Journey se bude natáčet 370 dnů, což je oproti běžné délce natáčení velkofilmů, čítající okolo 3 měsíců, neobyčejně dlouhá doba.
⦁    Své role z filmové série Pán prstenů si přesně 10 let po skončení trilogie ve filmu zopakovali Ian McKellen, Orlando Bloom, Cate Blanchett, Elijah Wood, Andy Serkis, Hugo Weaving, Christopher Lee, přibyl John Rhys-Davies, Ian Holm a Jed Brophy.
⦁    První klapka padla v den jarní rovnodennosti.
⦁    Z finančních důvodů byly nejprve natočeny interiérové scény a až později se štáb vydal do novozélandské přírody filmovat exteriéry.
⦁    Natáčení filmu probíhalo zároveň s jeho pokračováním The Hobbit: There and Back Again (2013).
⦁    Maskování každého z trpaslíků zabralo 2 hodiny.
⦁    Snímek měl světovou premiéru 28. listopadu 2012 na Novém Zélandu ve wellingtonskom Embassy Theatre.
⦁    Příběh filmu se odehrává šedesát let před filmem Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001).

Hobit: The Desolation of Smag
⦁    Děj se měl původně odehrávat až po ději knihy Hobit. Jako inspirace měly posloužit například dodatky Návratu krále. Díky tomu by se objevily i postavy z Pána prstenů, které v knižním Hobitovi nejsou. Například Denethor, Saruman a Aragorn. Nakonec ale Peter Jackson a Guillermo del Toro rozhodli, že se budou držet knihy a děj druhého filmu bude také podle knihy Hobit.
⦁    Peter Jackson prohlásil na Comic-Conu v San Diegu v roce 2012, že by oproti původnímu plánu, který počítal s dvojicí snímku, Hobita rád rozdělil na tři filmy. Plán byl poté posvěcen studiem Warner a z námětu se stala trilogie.

Hobit: Tam a zase zpátky
⦁    Snímek je prvním filmem ságy Pán prstenů a Hobit, který nebyl v kinech uveden ve vánočním období a také prvním filmem ságy, před kterým nebyla tradiční roční pauza.