Ve stínu

03.11.2012 11:26

Oscar. Skoro každý režisér na světě by ho chtěl získat. A David Ondříček by mohl být pátým českým režisérem (nepočítaje Miloše Formana, který soutěžil ve všech kategorií)! Za Janem Svěrákem (Kolja), Jiřím Menzelem (Ostře sledované vlaky) a Ján Kadár a Elmar Klos (Obchod na korze), by mohl být dalším, již pátým režisérem, který by mohl získat Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Davidovi Ondříčkovi a Marku Epsteinovi (scénárista) by se snad ani nezdálo o tom, že by v ruce mohli držet Oscara. Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) hlasovala. Mezi 48 snímky, které šly do kin od

1. 10. 2011 až do 30. 9. 2012, vybrali ty nejlepší. Čtyři slunce (Bohdan Sláma), Dům (Zuzana Lio), Poupata (Zdeněk Jiráský), Rodina je základ státu (Robert Sedláček) a Ve stínu od Davida Ondříčka. A nakonec se ČFTA rozhodlo definitivně – Na Oscarech nás bude reprezentovat Ve stínu.

Filmy, které si své národní akademie vybraly jsou tedy v podstatě nyní nominovány na Oscara. Tyto filmy se dostaly do větší nominace a později samotný američané budou hlasovat o užším výběru na 20, 10 a asi nakonec pět filmů, které se tedy dostanou do „finále“ a poté jeden zvítězí. O tomto užším výběru se dozvíme v lednu 2013.

Režisér filmu Ve stínu David Ondříček prohlásil, že má z nominace pro možného kandidáta na Oscary upřímnou radost a prý udělá maximum pro to, aby se do užších nominací dostali. Pro tvůrce je nominace příjemné překvapení, neboť byl snímek v rámci kampaně až příliš často prezentován coby oscarový favorit, což mu paradoxně mohlo spíš ublížit. ČFTA však rozhodla v jejich prospěch.

 

Stejně jako Aloisu Nebelovi, tak i Davidu Ondříčkovi a jeho Ve stínu přejeme mnoho a hodně štěstí.