V klubu nadinteligentních

15.03.2013 12:57

Jak moc je důležité být inteligentní? Následující článek vám to neřekne, ale seriál by mohl. No samozřejmě mluvím o Teorii velkého třesku. Americký sitcom, který se stal hitem ještě dříve než bylo odvysílána celá první série. Co říct o Teorii, jen snad to, že ať už jsou ty hemzy pravdivé nebo ne, ze seriálu si vždy něco odnesete. A hlavně se to strašná prča. Sheldonův smysl pro humor a jeho inteligentní "debilita" je tak humorná, že vás to ani nemusí vůbec nutit koukat dál. Pro mne měla Teorie premiéru teprve před nedávnem, protože jsem si říkal "Co může být lepšího než Jak jsem poznal vaši matku?" - po prvním shlédnutí jsem nemohl odtrhnout oči a stále jsem čekal na další epizody. Mimochodem, v současné chvíli nedávám přednost ani jednomu z těch dvou - jsou si kvit. V současné chvíli mám někdy málo času a tak si jejich humor nechávám jen na někdy. Nicméně asi nic mi už lásku k tomuto seriálu vezme. Seriál se stal pro mnoho herců startovací raketou do budoucna. Johnny Galecki (mimochodem z Belgie), který ztvárnil Leonarda, později dostal malou roli do seriálu Jmenuju se Earl, objevil se v notorickém Hancockovi, a dostal i roli v známém sci-fi thrilleru Vyměřený čas. V současné chvíli bude hrát v hudebním snímku o punku CBGB, kde bude také hrát Alan Rickman (Láska nebeská, Harry Potter) a Rupert Grint (Ron z Harryho Pottera). Jimu Parsonovi (Sheldon) se až tak tolik nedařilo. Vyšel mu sna djen dabing v hudebním loutkovém snímku Mupeti. Bohužel vás nepotěším, ale dále Jim nic jiného lepšího než Teorii neplánuje. Kaley Cuoco (Penny) nemá také nic vyjímečného. Před Teorií jsme ji mohli vidět alespoň v Útěku z vězení, ale po Teorii následovali i propadáky typu Bratz nebo Cougar Club. Měla roli v ne moc úspěšném filmu o zajíčkovi s názvem Hop. Na tento rok natočila životopisný film o Hanku Williamsovi s názvem Last Ride, který by jí mohl konečně zařídit lepší pozici. I přes neúspěch na poli filmu, mnoho lidí ji nemůže vyvrátit, že je jednou z nejhezčích hereček současné doby. O Simonu Helbergovi (Howard) ani nemluvě. Nemá za sebou sice propadáky, ale, že bychom zaznamenali nějaký trhák, to se rozhodně říct nedá. Kunal Nayyar (Rajesh) alespoň měl mini-roli v dabingu pro Dobu Ledovou 4. Někteří hold štěstí mají a někteří ne. Určitě je ale jen otázkou času než se ze seriálových hvězd stanou i hvězdy filmového plátna. Třeba seriál Přátelé je o tom příkladem, ale o tom až někdy jindy

 

Víte, že:

  • V deváté epizodě se mluví o videu "Physicists Gone Wild", které dal Howard Wolowitz na www.youtube.com. Uvedené video na této adrese opravdu naleznete.
  • Sara Gilbert (Leslie Winkle) a Johnny Galecki (Leonard) jsou ve skutečnosti velice dobří přátelé. Potkali se na natáčení seriálu Roseanne, ve kterém jejich postavy (taktéž jako v TBBT) spolu chodili.
  • Dva z hlavních hrdinů jsou pojmenováni podle hollywoodského herce, producenta, režiséra a scénáristy Sheldona Leonarda.
  • Štáb si pauzy mezi natáčení často zpříjemňuje ping-pongem.
  • Jim Parsons, který hraje Sheldona, řekl při rozhovoru, že náročné dialogy nebo monology se spoustou odborných výrazů, zvládá jenom díky své mimořádně dobré fotografické paměti. Texty si je schopný na krátkou dobu pamatovat slovo od slova a po skončení záběru je opět z hlavy vypustit.
  • Profesor a konzultant David Saltzber, který vyučuje fyziku a astronomii na Californské univerzitě v Los Angeles, kontroluje scénář, vymýšlí dialogy, píše matematické rovnice a ostatní diagramy, které se v seriálu používají jako kulisy.
  • Původní pracovní název seriálu byl Lenny, Penny a Kenny.
  • Kaley Cuoco, představitelka Penny, se časopisu televize CBS svěřila, že s Johnnym Galeckim (Leonard) tajně chodila ještě před začátkem natáčení seriálu. Potvrdila také, že teď mezi sebou nic nemají a jsou jenom přátelé.
  • Postava Raje v každém dílu nosí viditelně tři až pět vrstev oblečení.
  • Leonard nosí v seriálu brýle bez skel, v některých epizodách to lze dokonce vidět.
  • Sheldon má IQ 187. Fyzik Pascal měl 190 a Newton měl 195
  • Bělorusko v současné době (2011) vysílá sitcom nesoucí název The Theorists. Každá epizoda je v podstatě přeloženou epizodou Teorie velkého třesku. Hlavními postavami jsou v něm Sheldon, Leo, Hovard, Raj a Natasha. Tento případ není ojedinělý, například v Kyrgyzstánu běží obdobná kopie seriálu Dharma & Greg.
  • Leonard nosí v seriálu brýle bez skel, v některých epizodách to lze dokonce vidět.
  • Ani po čtyřech sériích jsme se nedozvěděli příjmení Penny.
  • Sheldon má IQ o 17 bodů vyšší, než Albert Einstein.
  • Českou stopou v seriálu je Sheldonova (Jim Parsons) zmínka o Československu a Mnichovské dohodě, o které je řeč v 11 díle 1. Série.
  • Producent seriálu Chuck Lorre, také produkoval seriál Dva a půl chlapa (2003), jehož hlavní aktér Charlie Sheen se objevil v druhé sérii seriálu Teorie velkého třesku.