Trainspotting

29.10.2012 16:46

Drama a Krimi, které ve filmu najdete je prý zajímavé, já sice film neviděl, ale 88%, které film vyšvihl na 81. příčku nejlepšího filmu a 36. příčku nejoblíbenějšího filmu – to o něčem svedčí. Úspěšný film se do kin vrátil po necelých 16 letech a sklidil další úspěchy. Hvězdné obsazení Ewana McGregora, kterého asi víc známe jako mistra Kennobiho z I – III dílu Star Wars ságy.

Ve vyprávění hlavního "hrdiny", asociálního mladíka Rentona, se odkrývá bizarní svět revolty proti současné konzumní společnosti. Renton a jeho skotští přátelé jsou totiž narkomané, jejichž jedinou starostí je sehnat další dávku. Jenže "skutečný život" smutné protagonisty "semele" a změní. Někteří nepřežijí, z jiných - jako například právě z Rentona - se stanou "normální" lidé. Epizodické vyprávění vytváří zvláštní mozaiku, z níž se velmi působivě vynořuje pochmurný obraz jedné "ztracené" generace.

CSFD.cz

Režie Dannyho Boyla, také svědčila o síle filmu. Tohoto režiséra spíše asi známe jako režiséra hororu "28 dní poté", nebo z pravdivého příběhu "127 hodin", nebo Oscarového "Milionáře z chatrče."