Temný rytíř už nepovstane

03.11.2012 10:56

Batman (Temný rytíř) se stal jedním z nejslavnějších superhrdinů na světě.

Měli jsme zde spousty Batmanů (viz minulé číslo), ale "my" vás budeme informovat i Nolanově životě a Batmanovi.

 

Christopher Nolan na co sáhne to promění v zlato. Také proto je 4. nejoblíbenější režisér na světě. Ať už se jednalo o jeho minidokumenty, tak i o jeho filmy. Například:

  • Doodlebug (1997) – Krátký 3 minutový film o chlapíkovi, který se botou pokouší zabít svoji vlastní zmenšeninu... – takto tento minifilm popusuje CSFD. I tento „nic“ si vysloužil 77%.

  • Sledování (1998) – Hlavním protagonistou je Bill (Jeremy Theobald). Bill je nezaměstnaný ctižádostivý spisovatel, který žije samotářsky a nudný život v Londýně. Billa velmi fascinují lidé s nadějí, že najde nějaké podklady, o kterých by mohl psát. Z davu lidí si tedy začne náhodně vybírat jednotlivých lidí a sleduje je. Stanoví si pravidla, aby se vyhnul problémům a aby jeho sledování bylo vždy náhodné. Ale brzy poruší jedno z pravidel a sleduje někoho víc krát, než jen jednou. Osoba, kterou často sleduje je Cobb (Alex Haw). Cobb jako sebejistý a inteligentní zloděj přichytí Billa při sledování. Ale kdo koho vlastně sledoval? = zajimavých 83%

  • Memento (2000) – Začne to fotografií a vzkazem na ní: "Zab ho!" A od té chvíle se odvíjí tajemný a drsný příběh Leonarda. Jeho žena byla napadena, zavražděna a on si skoro nic nepamatuje. Jeho krákodobá paměť je pryč. Leonard se ale musí pomstít. Okamžitě jde po vrahovi. Aby nějak kompenzoval výpadky paměti, všechno si fotí, cvaká spouští na svém Polaroidu jako blázen a podstatná fakta si nechává tetovat na tělo. Story je vyprávěna zvláštním způsobem. Každá důležitá filmová scéna končí tam, kde předchozí začala, a tak musíme být pozorní, abychom ten zvláštní propletenec dějů a potkávajících se postav dobře vnímali. K hlavnímu hrdinovi se přidávají další - ukecaný Teddy a barmanka Natalie.Všichni jsou s vraždou nějak propojeni. Ale pořád se nám do mysli vnucuje klíčová otázka: Je skutečně vrahem John G, jehož jméno má Leonard vytetováno na prsou?. Ztráta paměti a záhadná vražda? = Memento získalo 87% a byl to neuvěřitelný Nolanův majstrštyk. Stal se 111. nejlepším filmem a

94. nejoblíbenějším filmem.

  • Insomnie (2002) – Zkušený veterán losangeleské policie Will Dormer přijíždí do malého aljašského městečka, aby vyšetřil vraždu sedmnáctileté dívky. Netuší, že vražda je jen součástí podivného plánu. Při vyšetřování zabije Will nešťastnou náhodou svého parťáka Hapa. Zabití zatají a vše naaranžuje jako vraždu. Netuší, že existuje svědek. Vydírání a neschopnost zvyknout si na polární den ho připraví o spánek. "Žádné strachy, po smrti se vyspíš", vyhrožuje tajemný hlas v telefonu. Je to hlas vyšinutého Waltera Byrda, který se detektivovi snaží vsugerovat, že jsou na stejné lodi. A navíc Willova kolegyně, mladá policistka Ellie, začíná něco tušit. O tomto filmu jsem slyšel před nedávnem a ani jsem netušil, že je to z režisérské aktovky mistra Nolana. V hlavní roli Al Pacino, Robin Williams a Hillary Swank vykouzlili hezkých 79%.

  • No a teď se dostáváme k slavné trilogii – Batman začíná (2005) – Film popisuje počátky legendy o tajemném Batmanovi a zjevení Temného rytíře coby síly dobra v Gotham City. Zklamaný dědic továren Bruce Wayne cestuje těsně po úmrtí svých rodičů po světě a hledá způsob, jakým by bojoval s nespravedlností a jak by obrátil strach proti těm, kteří okrádají bázlivé. Po čase se vrací zpět do Gotham City a vzápětí vypouští do světa své druhé já, maskovaného bojovníka Batmana, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město... = Batman se stal tedy hitem a popravdě o trochu lepším než ten Burtonovským – 86% a 202. nejlepší film a 73. nejoblíbenější film.

  • Dokonalý trik - Existuje tajemství, kvůli kterému byste zabíjeli? V tomto napínavém a vzrušujícím thrilleru od režiséra Christophera Nolana (Batman začíná, Memento) uvidíte Hugh Jackmana a Christiana Balea v rolích dvou soupeřících kouzelníků, jejichž snaha předčít jeden druhého se změní ve smrtelnou past. Scarlett Johansson jako půvabná asistentka se stane figurkou i hráčem v jejich soupeření. Skvěle obsazené vedlejší role v čele s Michaelem Cainem a Davidem Bowiem. Geniální příběh a úžasný zážitek. Přichází Dokonalý trik, pozorně se dívejte. = Tento film se stal lepším než Batman a i minulý nej... film Memento – 88%, 75. nejlepší film a 26. nejoblíbenější.

  • Temný rytíř (2008) – Akční dobrodružná fantasy v režii Christophera Nolana navazuje na film Batman začíná a Christian Bale si v ní zopakoval roli Batmana/Bruce Waynea v nekončícím boji se zločinem. Wayne v kostýmu netopýřího muže jde spolu s poručíkem Jamesem Gordonem (Gary Oldman) z Gothamské policie po králi zločinců Jokerovi známého podle symbolu - hrací karty s žolíkem - kterou zanechává na místech činu. Vtipálek s prořízlou tváří (Heath Ledger) má tentokrát v plánu Batmanovi dokázat, že slova Gotham a mír nikdy nebudou stát v jedné větě vedle sebe. Na uvolněné místo po bývalém králi místní mafie usedá Sal Maroni (Eric Roberts) a přebírá vládu nad většinou gangů v Gothamu. Na scéně se rovněž objevuje nový státní návladní Harvey Dent (Aaron Eckhart), který by rozdanými kartami (i s žolíkem v balíčku) mohl pořádně zamíchat... = Druhý díl se stal lepším než první a opět udělal Nolanovi dobrý film – 90%, 35. nejlepší film a 4. nejoblíbenější.

  • Počátek (2010) – Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) je zkušený zloděj, absolutní špička v nebezpečném umění extrakce: krádeže cenných tajemství z hloubi podvědomí během snění, kdy je mysl nejzranitelnější. Cobbova vzácná schopnost z něj učinila vyhledávaného hráče v zákeřném světě korporátní špionáže, ale také z něj udělala uprchlíka a stála ho všechno, co kdy miloval. Teď dostane Cobb šanci na vykoupení. Jedna poslední akce mu může vrátit normální život, ale jen pokud se mu podaří provést nemožné – počátek. Místo dokonalé krádeže musí Cobb a jeho tým specialistů zvrátit běh věcí. Jejich úkolem není myšlenku ukrást, ale vnuknout ji. Pokud uspějí, půjde o dokonalý zločin. Ale sebepečlivější plánování a odborná znalost je nemůže připravit na nebezpečného nepřítele, který nejspíš předvídá každý jejich krok. Nepřítel, kterého mohl čekat jen Cobb. Uznávaný režisér Christopher Nolan natočil mezinárodně obsazený sci-fi akční snímek „Počátek“, který vás zavede nejen na různá místa na světě ale také do intimního a nekonečného světa snů. = Počátek se vydařil (stejně jako ostatní filmy) – 89%, 50. nejlepší film a 7. nejoblíbenější film.

Přejďeme k hlavnímu filmu:

Temný rytíř povstal – Je tomu již osm let, co se Batman vytratil do noci, čímž se tak z hrdiny změnil v uprchlíka. Tím, že za něj padla vina za smrt Harveyho Denta, obětoval temný rytíř všechno pro to, co společně s komisařem Gordonem považoval za vyšší dobro. A na čas tato lež skutečně zabírala, když byla kriminální aktivita v Gothamu rozdrcena silou Dentova odkazu.
Všechno se ale mění s příchodem prohnané zlodějky a jejích tajemných zájmů. Avšak ještě daleko nebezpečnější je nástup Banea, maskovaného teroristy, jehož nelítostný plán proti Gothamu vyžene Bruce z jeho dobrovolného exilu. Avšak ani pokud si znovu nasadí svou masku a temnou kápi, nemusí jeho síly proti Baneovi stačit.
= Nový Temný rytíř a také (bohužel) zřejmě poslední získal 89%, stal se 56. nejlepším filmem a 79. nejoblíbenějším filmem. Každopádně, nový Batman je mezi námi teprve chvíli, takže zřejmě další procenta nabere.


 

Zajímavosti o povstaleckém rytíři:

  • Christopher Nolan je první, kdo režíruje více než dva filmy o Batmanovi, a Christian Bale první herec, který ztvárnil postavu Batmana třikrát.

  • Christian Bale se nechal slyšet, že odmítne hrát Batmana, pokud by se měl ve filmu objevit Robin. Christopher Nolan poté souhlasil s tím, že Robin ve filmu nebude už jen proto, že by jeho přítomnost pravděpodobně narušila temnou atmosféru celé série.

  • Společnost Warner Bros. dala Nolanovi najevo, že by poslední díl trilogie mohl být ve 3D. O tom však režisér nechtěl ani slyšet.

  • Studio si scénáře hlídalo velice ostražitě. Kdo ho měl přečíst, buď mu byl osobně doručen domů a po přečtení znovu odvezen, nebo se musel dostavit do domu Christophera Nolana či do kanceláří studia. Některým scénářům chyběl konec, který Nolan vyzrazoval ve většině případů pouze ústně. Scénáře pro natáčení pak byly označeny vodoznakem se jménem herce a vytištěny na červeném papíře, aby se zabránilo možnému okopírování.

  • Jedním ze sponzorů filmu je stejně jako v případě předchozího filmu o Batmanovi společnost Nokia. Tak k příležitosti uvedení filmu vytvořila speciální edici modelu Nokia Lumia 800 o 40 kusech s logem filmu.

  • Christian Bale oficiálně potvrdil, že v tomto filmu na sebe naposled oblékl kostým Batmana.

  • Lístky na půlnoční IMAX premiéru v New Yorku byly vyprodány již 6 měsíců před premiérou.

  • V rozhovoru pro časopis Empire scenárista David Goyer prozradil, že závěrečnou scénu filmu vymysleli s režisérem Christopherem Nolanem už na samotném počátku trilogie. Ve nezměněné formě, v jaké si ji představovali, ji nakonec také natočili.

Komentář odborníka:

90%. Strach. Chaos. A teď Smrt. Každý díl téhle comicsové trilogie má svůj jednotící motiv (a to ne pouze jeden), přičemž ten poslední je rozhodně nejosudovější – proto je škoda, že co do emocí přišel vrchol s Temným rytířem. Finále jej ale trumfuje rozmachem. Nolan přišel se skoro tříhodinovou comicsovou freskou, která je vrcholnou přehlídkou hollywoodského řemesla, epickou ve všech možných ohledech a z Nolanovy pozice v podstatě nepřekonatelnou (větší záběr už film fakt nemůže mít). Funguje v globálu, i v osobní rovině - podmanivé tepání do dnešního světa bohatých a chudých je velmi inspirativně obráceno vzhůru nohama obrazem Baneovy zkázonosné revoluce a předání moci do rukou obyčejného lidu (doslova naplněné tvrzení, že demokracie je vláda lúzy), nadmíru působivé je ale podán i mýtus o padlém hrdinovi a jeho vzepjetí. Rozhodně jde o nejcomicsovější díl celé trilogie, včetně snaživých hlášek, cheesy twistů a patetické víry v sílu obyčejnejch dobráků v ulicích, což by se schroustávalo trochu snáze, kdyby Nolana nedoběhla jeho stará slabina, kterou je neschopnost zhmotnit opravdu plnokrevné a věrohodné ženské postavy. Rozhodně se ale nezlobím, že vratkou Catwoman a drsňáka Banea zastiňuje ten, o kterém se tu celé roky točí – totiž Temný rytíř, jehož znovuzrození jsem si prožil festovně. Epická spokojenost. Á propos, díky za to závěrečné ujištění, že restartovat se nebude.

uživatel Cival

Je zřejmé, že se s Batmanem budeme loučit dlouho, ale v našich srdcích zůstane navždy a pro některé jiné fanoušky superhrdinů se můžeme dočkat nového a zřejmě posledního Iron Mana a také nám začala nová trilogie Spider-Mana.