Superhrdinovská mánie

03.11.2012 10:44

Poslední dobou se s superhrdinama roztrhl pytel. Ať už se jedná o Kick–Ass, kterému bylo nakopáno a teď nakopává ostatním. Přejdeme do Marvelu.

Zde samozřejmě nesmíme zapomenout na Spider–Mana, ať už jde o jedničku, dvojku nebo trojku Sama Raimia nebo nové pokračování The Amazing Spider–Man. Nebo Downeyeho Iron Mana, prvního Avengera Captaina Americu, božského Thora, Ant–Mana, kterého uvíme až v roce 2014, zeleného Hulka. Tyto všechny od Iron Mana můžeme řadit do týmu Avengers. Přejdeme do DC.

Samozřejmě starý a i nový Batman, starý Superman, Worder Woman.

Co takhle X-Men? Jednička, dvojka, Poslední vzdor, Wolverine, První třída. Samotář Wolverine s ostatními má sposty schopností.

Ale také Fantastická čtyřka... komiksová podoba byla jedna z nejúžasnějších, ale film moc úspěšný nebyl. Každopádně vám přinesu všechny možnosti distribuce...

 

Kick–Ass:

Svět potřebuje nové hrdiny! A proto přichází Kick-Ass se svými komplici!
Teenager Dave Lizewski (Aaron Johnson) nevyniká žádnými zvláštními schopnostmi. Jediné, co ho baví, jsou komiksy. Ty ho taky inspirují natolik, že se rozhodne stát se superhrdinou! Bohužel mu k tomu ale chybí to nejdůležitější - nadpřirozené schopnosti… To ho ale nemůže odradit a jako každý správný superhrdina si vybírá přezdívku, Kick-Ass. Dave ale není jediným superhrdinou v tomto prostoru. Nebojácné a dobře secvičené duo otce s dcerou Big Daddy (Nicolas Cage) a Hit Girl (Chloe Grace Moretz) také bojuje s kriminálními živly a postupně se jim i daří omezovat „království“ místního padoucha Franka D´Amica.

CSFD.cz

Film se zvedl o sledovanost díky účasti Nicolase Cage. Film si vysloužil 81% a stal se 113. nejoblínějším filmem.

 

Spider–Man:

1:

Peter Parker (Tobey Maguire) je dobrý a inteligentní, ale nenápadný kluk, který žije se svou tetou a strýcem a má rád focení a svou spolužačku Mary Jane (která chodí s jiným spolužákem s velkými svaly a malým mozkem). Při jedné školní exkurzi ho kousne geneticky upravený pavouk a Peter začne nabírat nadlidské schopnosti. Umí lézt po stěnách, skákat na stometrové vzdálenosti, je mimořádně ohebný a ze zápěstí vystřeluje pavučinu. Stává se z něj Spider-Man. Jenže s příchodem jeho sil přichází na svět i jeho úhlavní nepřítel - robotický létající zvrhlík Green Goblin (Willem Dafoe), který má v plánu podmanit si celý svět. Aby to měl jednodušší, snaží se unikátního Spider-Mana zlákat na svou stranu. Jenže ten, využívající své schopnosti pro konání dobra, se mu postaví na odpor. Souboj titánů začíná a na popředí Peterová vysněné, ale komplikovaně se rozvíjející romance s Mary Jane (Kirsten Dunst) se schyluje k velkým digitálním ohňostrojem 139 milionového komixového hyperblockbusteru.

CSFD.cz

Vyslouženo 75%.

 

2:

Od chvíle, kdy se Peter Parker (TOBEY MAGUIRE) rozhodl opustit svou dlouholetou lásku Mary Jane Watson (KIRSTEN DUNST), aby se mohl v kostýmu Spider-Mana i nadále zodpovědně věnovat svému povolání superhrdiny, uplynuly dva roky. Jeho touha po milované M.J. se ale postupem času stala ještě silnější a proto si nyní pohrává s myšlenkou, že by se tajného života superhrdiny na důkaz své lásky vzdal. M.J. se však mezitím rozhodla jít dál vydala se na dráhu filmové herečky a v jejím životě figuruje nový muž.
Peter má problémy i se svým nejlepším přítelem Harrym Osbornem (JAMES FRANCO). Jejich kamarádský vztah začíná být stále více zastíněn Harryho záští vůči Spider-Manovi, jehož viní ze smrti svého otce. Když už se zdá, že se situace nemůže změnit k horšímu, je Peter postaven tváří v tvář mocnému Dr. Octopusovi (ALFRED MOLINA) ďábelské stvůře s dvěma páry smrtících chapadel, která je mu více než důstojným protivníkem. Aby dokázal jeho řádění zastavit, musí se naučit žít se svým osudem a využít všech svých schopností, které jsou mu zároveň darem i prokletím.

CSFD.cz

No, jen trochu horší 74%.

 

3:

Ve třetím pokračování dobrodružství slavného komiksového hrdiny se „pavoučí muž“, pod jehož maskou se ukrývá plachý student Peter Parker, zamilovaný do své spolužačky Mary Jane (Kirsten Dunstová), pouští do boje nejen s nebezpečnými padouchy, ale i se svým temným a agresivním „druhým já“. Jeho láska sice získala angažmá na Broadwayi v muzikálu Vzpomínky na Manhattan, ale kritika její výkon strhala. Peter ovšem nemá čas ji utěšovat. Musí do akce a díky různým nedorozuměním se mu jeho dívka začne vzdalovat. Někdejší přítel Harry, který Petera neprávem viní ze smrti svého otce, ho napadne, ale skončí v nemocnici s těžkým zraněním. Peter se také dozvídá pravdu o vrahovi svého strýce a začíná ho stále víc ovládat temná síla, měnící jeho červenomodrý kostým v černý. Dokáže se jí ubránit a získat zpět tu, kterou tolik miluje? V režii Sama Raimiho v titulní roli opět Tobey Maguire.

CSFD.cz

Trojka se stala méně úspěšnou – 62%.

 

The Amazing Spider–Man:

The Amazing Spider-Man je příběhem Petera Parkera (Garfield), mezi svými vrstevníky nepříliš oblíbeného středoškoláka, kterého v dětství opustili rodiče a jeho výchovy se ujali strýček Ben (Sheen) a tetička May (Field). Jako většina dospívajících se Peter snaží zjistit, kým vlastně je a proč se z něj stal člověk, kterým je. Současně má plnou hlavu starostí se svou první středoškolskou láskou Gwen Stacyovou (Stone) a společně proplouvají úskalími lásky, závazků a tajemství. Když Peter objeví tajemný kufřík, který náležel jeho otci, pustí se do pátrání po důvodech zmizení svých rodičů – které ho zavede přímo do společnosti Oscorp a do laboratoře dr. Curta Connorse (Ifans), bývalého otcova kolegy. Zatímco je Spider-Manovi předurčeno, aby se střetl s Connorsovým alter-egem Lizardem, je Peter nucen učinit zásadní rozhodnutí o způsobu využití svých schopností, která navždy změní jeho život a definují povahu jeho cesty k hrdinství.

CSFD.cz

Film se k nám ještě nedostal... každopádně se slibuje 65 – 80%

 

Iron Man:

1:

...Tony se živí jako VIP výrobce a dodavatel technologicky vyspělých zbraní pro americkou armádu a jeho životní filozofii vystihuje věta: Nejlepší zbraní je ta, ze které stačí vystřelit jen jednou. Na cestě z povedené prezentace nejnovější zbraně hromadného ničení pro armádní špičky ho na horké afgánské půdě unese jistá teroristická skupina. Muž, kterému ležela Amerika u nohou, se tak rázem ocitá v držení lidí, kteří po něm chtějí jediné - aby začal vyrábět zbraně pro ně. Díky své vynalézavosti, výjimečnému intelektu a schopnosti improvizovat si Tony v zajetí vyrobí "brnění", které mu pomůže dostat se na svobodu. Tehdy také dostane nápad tenhle improvizovaný kovový oblek ještě výrazně vylepšit. A tak se zrodí Iron Man.

CSFD.cz

Úžasných 79% a 102. nejoblíbenější film.

2:

Zatímco většina maskovaných reků neúnavně střídá civilní a neporazitelnou, tajnou identitu, zručný vynálezce a zbrojař Tony Stark (Downey) v přímém přenosu do celého světa vyzvonil, že pod kovovým oplechováním se skrývá on. Bezprecedentní odhalení samozřejmě nese následky. O Iron Mana se začne vehementně zajímat vláda Spojených států, která chce Tonyho Starka zlanařit do svých služeb. Nespí pochopitelně ani konkurence, zejména jistý Justin Hammer (Sam Rockwell), jenž je vždycky za Starkem o krok pozadu a teď slibuje, že když Stark neodevzdá vládě své hi-tech brnění, vyrobí pro ni vlastní. Nebezpečí pro Tonyho znamená i „východní vítr“, potetovaný rabiát ruského původu Ivan Vanko (Mickey Rourke), přezdívaný Whiplash. Ten má kromě nevyřízených účtů se Starkovou rodinou k dispozici i dva elektrické biče, schopné cokoliv a kohokoliv (ideálně ale Tonyho) přetnout vejpůl. Sílícímu zástupu nepřátel pomáhá Tonymu čelit jeho věrná a zamilovaná asistentka Pepper Potts (Gwyneth Paltrow), která mezitím povýšila na ředitelku Stark Industries a jeho armádní spojka Jim Rhodes (Don Cheadle). Další do party je pak nová Tonyho asistentka (Scarlett Johansson), která toho ví a umí víc, než je ochotná připustit, a jejíž úmysly mohou, ale také nemusí být zcela čisté.

CSFD.cz

 

Trochu horší, ale stále neuvěřitelné 72% a 293. nejoblíbenější film.

 

Captain America: První Avenger

Steve Rogers (Chris Evans) je idealistický mladík, který stejně jako drtivá většina jeho vrstevníků touží vstoupit do armády, aby mohl Americe pomoci zdolat nacisty, až se jeho země zapojí do Druhé světové války. Jenže nemá sebemenší šanci, protože je podměrečný a neduživý a jediným jeho předpokladem je zarputilost, s jakou se nechává opakovaně vyhazovat od odvodových komisí. Ta ve finále rozhodne o tom, že ho vyberou jako vhodného kandidáta pro unikátní vědecký experiment, který má Americe produkovat Supervojáky. Jeho premiéra se vydaří a ze Stevea se díky vědeckému týmu vedeném Dr. Erskinem (Stanley Tucci) stane dokonalá lidská bytost. Na boj s nacisty přesto nedojde, protože se zjeví mnohem nebezpečnější nepřítel. Tajná organizace HYDRA, vedená všehoschopným gaunerem Johannem Schmidtem (Hugo Weaving), totiž začala spřádat vlastní plány na ovládnutí světa. Jejich nedílnou součástí má být i tajná formule Dr. Erskina na výrobu Supervojáků. Steve Rogers dostane štít, který se stane jeho poznávacím znamením, skupinku schopných parťáků a vyrazí do mise, která mu může zajistit nesmrtelnost. Nebo přinést smrt.

CSFD.cz

Film o prvním Avengerovi se nezařadil mezi nejlepší filmy světa, ale získal hezkých 67%.

 

Thor:

Poznáte ho podle kladiva. Bez něj nedá ani ránu. Je to bůh a také rebel. A možná se stane legendou. Pokud zkrotí vlastní pýchu. Thor se zrodil v severské mytologii a je zároveň členem elitní líhně superhrdinů komiksového gigantu Marvel, který už přivedl na plátna kin jeho sourozence Spidermana, Ironmana nebo mutanty X-Men. Thor je ale výjimečný. Mimo jiné i tím, že se jeho filmového příběhu ujal slavný specialista na Shakespeara Kenneth Branagh.

CSFD.cz

 

Film získal hezkých 73% a stal se 271. nejoblíbenějším filmem.

 

Neuvěřitelný Hulk:

Když se naštve, nebudete ho mít rádi. V občanském životě je Bruce Banner sympatický vědec s křehkou duší, ve stavu zuřivosti šílené monstrum, které bezmyšlenkovitě ničí vše kolem sebe. Komiksový svět ho zná pod přezdívkou Hulk.

CSFD.cz

Film jest průměrný – 64%. Nový Hulk ve filmu Avengers, má jinou tvář, každopádně se jinak nezměnil, a možná se za pár let dočkáme nového Hulka, který si zaslouží vyšší ocenění než 60%.

 

Batman:

Velkoměsto Gotham City je sužováno gangstery, které vede kyselinou děsivě znetvořený Joker. Policie se zdá být bezmocná. Mnohem větší respekt mezi zločinci budí maskovaný netopýří muž - Batman - objevující se vždy tam, kde je páchána nějaká nepravost. Reportérka Vicki Valeová, píšící o Batmanových kouscích, se seznámí s plachým milionářem Brucem Waynem a stráví s ním opojnou noc. Joker se snaží Vicki unést, ale dívka je v poslední chvíli zachráněna Batmanem. Novinářka začíná tušit pravdu. Wayne a Batman jsou jedna osoba. Mezitím běsnící Joker terorizuje město otrávenými kosmetickými přípravky a vyzývá Batmana na rozhodující souboj.

CSFD.cz

 

První úspěšný Batman se stal velkou "hiťárnou". Režie Tima Burtona se stala vyjímečnou – muž, který dělá tajemné filmy se vrhnul na černého Batmana a udělal dobře. Batman získal jednoho Oscara, získal 81% a stal se nejlepším superhrdinou, který kdy existoval. Batmana se ujmul Michael Keaton, který moc známý není, ale roli Jokera převzal 7. nejoblíbenější herec na světě Jack Nicholson (Kurz sebeovládání, Přelet nad kukaččím hnízdem, Mars útočí!)

 

Batman se vrací:

Gotham City je terorizováno zločineckou bandou cirkusových artistů, vedených fyzicky deformovaným Oswaldem Cobblepotem, přezdívaným Tučňák. Selina Kyleová, sekretářka mocného obchodníka Maxe Shrecka, odhalí podvodný plán svého šéfa na získání financí od města a je za trest shozena z mrakodrapu. Přežije a stává se Kočičí ženou, osamělým a vysoce vynalézavým kriminálním živlem. Shreck se dohodne se ctižádostivým Tučňákem, že ho udělá starostou, aby mohl Gotham City snadněji okrádat. To už ale přichází na scénu Batman a začíná plnit svou úlohu ochránce utlačovaných a zastánce práva a spravedlnosti. I když jsou tentokrát jeho protivníci mimořádně zdatní, není jim to nic platné. A sílící citové pouto mezi Batmanem a Kočičí ženou učiní z těchto protivníků spojence a možná i něco víc...

CSFD.cz

 

Dalšího pokračování Batmana se opět ujal Tim Burton a nečekalo se na pokračování dlouho (3 roky). Hudby se opět ujal Danny Elfman a Batmana si opět vysloužil Michael Keaton, post Tučňáka převzal Danny DeVito, kterého asi známe jako malého pána se smyslem pro humor. Post kočičí ženy se ujmula Michalle Pfeiffer (Jmenuji se Sam, Temné stíny)

 

Batman navždy

Můžete se schovávat kamkoli, ale netopýří křídla vás neminou. I tentokrát se musí Batman utkat se dvěma nepřáteli: tentokrát jsou to padouši se jmény Dvě tváře a Hádankář. Dvě tváře byl původně prokurátor Harvey Dent, jemuž polovinu obličeje postříkala kyselina. Hádankář, (Edward Nygma, pracoval původně pro Bruce Waynea v jeho společnosti, ale je to spíš šílenec než vědec. Vymyslí 3D televizi, pomocí níž se může dostat lidem do jejich mozků a myšlenek. Tak zjistí i totožnost Batmana. Při jedné z akcí padoucha Dvě tváře jsou při útoku na cirkus, kde se odehrává produkce pro smetánku Gotham City, zabiti akrobaté Graysonovi, přežije pouze syn Dick. Přes Batmanovo odmítnutí se sám postaví na stranu práva, aby pomstil své rodiče.

 

Mezitím se Bruce seznámí s krásnou psycholožkou Chase Meridian a navážou spolu vztah. Schyluje se k rozhodujícímu boji.

CSFD.cz

 

Třetí pokračování Batmana už nepřevzal Tim Burton, ale Joel Schumacher. Tím film klesl na ceně. Film měl být propadák, i když měl dobrý příběh. Batman přišel i staré hvězdy, ale našli se jiné: Val Kilmer, Tommy Lee Jones (Muži v černém), Jim Carrey (Yes Man), Nicole Kidman (Zkus mě rozesmát, Moje krásná čarodějka), Drew Barrymore (Charlieho andílci). Je jasné, že produkce chtěla nalákat co nejvíce lidí, a tak navnadila spousty herců a hereček, ani to nepomohlo a film získal pouhých 55% a stal se druhým nejhorším Batman–filmem v historii.

 

Batman a Robin

Napětí a strach: Přikryje Gotham City věčný příkrov ledu? George Clooney bojuje jako černý rytíř Batman proti nejhroznějšímu nebezpečí: ledový Mr. Freeze (Arnold Schwarzenegger) a jedovatá Poison Ivy (Uma Thurman) ohrožují město. Batman však musí ochránit více než jen Gotham City - mladická zanícenost kamaráda Robina (Chris O'Donnell) bojujícího se zločinem a krásná Batgirl (Alicia Silverstone) jej často vystavují nebezpečí.

CSFD.cz

 

Joel Schumacher si chce upravit reputaci a stát se lepším a tak přichází s dalším pokračování – Batman a Robin. Roli Batmana převzal od Michaela Keatona a Val Kilmera, George Clooney. Robinem se stal Chris O´Donnell, který si zahrál i v minulém filmu. Roli zloduchů převzal Arnold Schwarzenegger a Uma Thurman. Fanoušci Batmana by řekli ,,Každé pokračování dobré, ale Tim Burton byl lepší!", kritik se s vámi mazlit nebude: ,,Joel Schumacher se chtěl více zviditelnit jako "Batman master", ale ukázal jen, že se na Batmana nehodí a měl by toho nechat!".

Batman a Robin se stal nejhorším Batman filmem a má pouhých 32%, čímž by tři procenta dolů stačily k zařazení do kategorie "propadák!"

 

 

Batman začíná

Film popisuje počátky legendy o tajemném Batmanovi a zjevení Temného rytíře coby síly dobra v Gotham City. Zklamaný dědic továren Bruce Wayne cestuje těsně po úmrtí svých rodičů po světě a hledá způsob, jakým by bojoval s nespravedlností a jak by obrátil strach proti těm, kteří okrádají bázlivé. Po čase se vrací zpět do Gotham City a vzápětí vypouští do světa své druhé já, maskovaného bojovníka Batmana, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město...

CSFD.cz

 

Batman se vrátil "v plné polní" a stal se trhákem! Režie Chrisophera Nolana se stala o trošku lepší než ta Burtonovská a o hodně lepší než na Schumacherova. Hudbu převzal Hans Zimmer a James Newton Howard (Gnomeo & Julie, Sněhurka a lovec). Batmanem se stal Christian Bale. Film získal úžasných 85% a tím se stal o čtyři procenta lepší než první Batman Tima Burtona. Film si vysloužil i 249. příčku nejlepšího filmu a 99. nejoblíbenější film!

 

Temný rytíř

Christian Bale se pod režijní taktovkou Christophera Nolana vrací v roli Bruce Waynea, který v kostýmu netopýřího muže Batmana pokračuje v boji se zločinem ve městě Gotham. A jeho nejnebezpečnějším protivníkem je král zločinců Joker (Heath Ledger).
Akční dobrodružná fantasy v režii Christophera Nolana navazuje na film Batman začíná a Christian Bale si v ní zopakoval roli Batmana/Bruce Waynea v nekončícím boji se zločinem. Wayne v kostýmu netopýřího muže jde spolu s poručíkem Jamesem Gordonem (Gary Oldman) z Gothamské policie po králi zločinců Jokerovi známého podle symbolu - hrací karty s žolíkem - kterou zanechává na místech činu. Vtipálek s prořízlou tváří (Heath Ledger) má tentokrát v plánu Batmanovi dokázat, že slova Gotham a mír nikdy nebudou stát v jedné větě vedle sebe. Na uvolněné místo po bývalém králi místní mafie usedá Sal Maroni (Eric Roberts) a přebírá vládu nad většinou gangů v Gothamu. Na scéně se rovněž objevuje nový státní návladní Harvey Dent (Aaron Eckhart), který by rozdanými kartami (i s žolíkem v balíčku) mohl pořádně zamíchat...

CSFD.cz

 

Christopher Nolan se vrátil s dalším pokračování Batmana a opět uspěl. Hudbu opět převzala Batmanská dvojka (viz Batman začíná). Neuvěřitelných 90%! Film se stal trhákem a stal se 40. nejlepším filmem a 4. nejoblíbenější filmem.

 

Superman

Jmenuje se Kal-el a pochází z planety Krypton. Jako jediný přežil její explozi v obrovské kosmické katastrofě, když ho otec, předvídavý kryptonský vědec Jor-El, vyslal v malé vesmírné kapsli do vesmíru. Dítě přistane na Zemi, poblíž městečka Smallville, kde se ho ujmou bezdětní manželé Kentovi, žijící na osamělé farmě. Od malička má malý Kryptoňan mimořádné schopnosti, které každým rokem sílí. Po smrti adoptivního otce se mladý Clark Kent setká s duchem Jor-Ela, jenž byl zakódován v jednom z kryptonských krystalů. Výsledkem několikaleté otcovy instruktáže je Superman se všemi atributy: umí létat, má superzrak i supersluch, supersílu s níž dokáže zvedat domy i letadla a navíc je téměř nezranitelný. V přestrojení za neohrabaného novináře Clarka Kenta začíná pracovat v deníku Daily Planet. Nejenže se přitom seznámí s pohlednou kolegyní Lois Laneovou, která se stane jeho věrnou družkou a průvodkyní, ale ještě navíc se mu podaří zhatit plán geniálního zločince Lexe Luthora, který chce s pomocí ukradených nukleárních raket odstřelit Kalifornii od amerického kontinentu. CSFD.cz

Film se stal nejlepším Supermanem s 76%.

 

Superman 2

Na Zem přilétají zločinci z planety Krypton - generál Zod a jeho věrní vojáci Ursa a Non, kteří mají stejné schopnosti jako Superman. Ten se musí vzdát své lásky k Lois Lane a postavit se jim v boji, aby zachránil lidstvo před zkázou... Superman zabrání teroristům v odpálení vodíkové bomby z vrcholu Eiffelovy věže v Paříži. Bombu odnese do vesmíru, kde výbušnina exploduje. Zrovna tudy však prolétali ve dvojrozměrném vězení tři kryptonští vězni, kteří byli odsouzeni na začátku prvního dílu. Díky výbuchu uniknou a poté, co zabijí kosmonauty na Měsíci, se vydávají na Zemi. Lois mezitím zjistí, že Clark je Superman, a protože ho miluje, přesvědčí ho, aby se kvůli ní vzdal svých nadpřirozených schopností. Kryptonští zločinci se stanou absolutními vládci Země a chtějí se pomstít synovi Jor-Ela, který je odsoudil. Za pomoci Lexe Luthora, uprchlého z vězení, zajmou Lois a vyzvou Supermana na souboj v nočním Metropolisu. Druhý díl se natáčel současně s prvním a během natáčení přenechal Richard Donner režii Richardu Lesterovi.

 

 

Pro závěrečný souboj v nočním Metropolisu byla postavena přesná replika 42. ulice mezi Druhou a Třetí avenue v New Yorku a z jednotlivých scén je patrné, že jedna z největších dekorací byla takřka zničena…

CSFD.cz

 

Jedno procento by stačilo k dokonalosti – 69%.

 

Superman 3

Bohatý obchodník Ross Webser objeví skryté talenty Guse Gormana, škodlivého počítačového génia. Ross se rozhodne zneužít Gusova talentu ve způsobu, jak si pomoci s plány ekonomické kontroly. V tu chvíli se objevuje Superman, aby hájil spravedlnost.

CSFD.cz

 

Třetí pokračování bylo velmi neúspěšné – 49%.

 

Superman IV

Superman v tomto filmu čelí novému nepříteli - Lex Luthor z muzea ukradl jeho vlas a poslal ho spolu s atomovou bombou ke Slunci. Zrodí se Nuclear Man - muž, který se Supermanovi vyrovná v jeho schopnostech. Superman však navíc bojuje s nukleárním zbrojením na Zemi - Podaří se mu svět zachránit od těchto hrozeb?

CSFD.cz

Poslední Superman byl horší – 37%.

 

Superman se vrací

Když pozemští astronomové objevili zbytky planety Krypton a vyslovili hypotézu, že nemusela být úplně zničena, Superman (Brandon Routh) se tam vydal, aby našel některé z možných přeživších Kryptoňanů. A teď se po šesti letech neúspěšného pátrání v troskách planety vrací do Metropolisu a zjišťuje, že svět jej už nepotřebuje, že se dokáže sám vypořádat se svými zloduchy a neřády. A co je horší, Lois Laneová si zařídila svůj vlastní život se synem a přítelem. Aby toho na milého ubohého Supermana Clarka nebylo málo, jeho starý protivník sotva z vězení propuštěný megaloman a sociopat holohlavý Lex Luthor (Kevin Spacey) chce Supermuže konečně zničit. A nezastaví se ani před zničením světa...

CSFD.cz

 

Je asi trapné pokračovat v Supermanovi, u kterého se vystřídalo mnoho herců a režisérů. Každopádně toto další pokračování trochu Supermanovi napravilo reputaci a získal 62%.

 

Wonder Woman

Amazonky vedené královnou Hippolytou porazily boha války Arese. Ten je z příkazu Dia uvězněn na mystickém ostrově Themyscira, kde má být na věky střežen. O staletí později však na ostrově ztroskotá letadlo s americkým vojenským pilotem Stevem Trevorem. Zatímco Amazonky soutěží o to, která z nich doprovodí Trevora zpět do světa lidí, Ares uprchne. Hippolytina dcera, princezna Diana, která soutěž vyhraje, má tudíž na starosti hned dva úkoly - nejen dopravit Trevora domů, ale také dopadnout a znovu uvěznit Arese. Dobrodružství nové hrdinky Wonder Woman, která je obdařena silou Herkula, moudrostí Athény, rychlostí Merkura a krásou božské Afrodity, začíná... Animovanou dobrodružnou fantasy režírovala Lauren Montgomeryová.

CSFD.cz

 

Animovaná žena, která by měla býti v týmu Avengers celkem zazářila s 75%.

 

Zelený sršeň

Kato využije všechen svůj důvtip a dovednosti a vytvoří to nejlepší ve zdokonalené retro výzbroji - The Black Beauty, nezničitelné auto, které má stejně velkou palebnou sílu jako počet koňských sil. Pohybuje se v mobilní pevnosti na kolech a útočí na špatné chlapíky s chytrými vynálezy od Katoa, The Green Hornet a Kato si rychle začínají dělat jméno a s pomocí Brittovy nové sekretářky Lenore Case (Cameron Diaz) začínají slídit po muži, který kontroluje los angelské podsvětí: Benjaminu Chudnofskym (Christoph Waltz). Ale Chudnofsky má svůj vlastní plán: rozmáčknout The Green Hornet jednou pro vždy.

CSFD.cz

 

Film má celkem slušných 65%.

 

X-Men

Nedaleká budoucnost. Po celé planetě se rodí děti s X-faktorem v genech, který jim dává zvláštní sílu – třeba ničivý laserový pohled nebo schopnost létat, či přesunovat předměty nebo ovládat počasí. Profesor X, Wolverine, Storm, Jean Grey, Rogue, Cyclops, Magneto, Toad, Mystique, Sabretooth jsou mutanti s mimořádnými schopnostmi. Ale pro lidi, kteří takovéto schopnosti nemají, je velice těžké mutanty akceptovat a neubránit se strachu. Nejcitelněji potřebu naučit mutanty, jak pracovat se svou zvláštní silou a mít nad ní kontrolu má profesor Charles Xavier - světově uznávaný telepat - mutant. Zřídí speciální školu a jeho záměrem je, aby se žáci chovali tak, aby se svět odnaučil strachu před nimi. Xavier přijímá dva nové žáky. Je to Logan - osamělý silák a Rogue, která může přijmout jakoukoliv sílu i paměť ze všeho, čeho se dotkne. Proti filosofii profesora Xaviera stojí senátor Kelly, který by mutanty nejradši zlikvidoval.
CSFD.cz

 

Režie se ujmul Bryan Singer (Superman se vrací, Valkýra) a postavil se na dobré místo – 82% a 247. nejoblíbenější film.

 

X-Men 2

Režisér Bryan Singer natočil tentokrát víc než tradiční pokračování. Ponořil se hlouběji do mytologie X-Menů, do jejich schopností a vztahů. Vedle již známých postav se na pozici dobra přidává atletický Nightcrawler a zlo posiluje - nejen svými diamantovými drápy - Deathstrike. Ve filmu se tak představuje nová generace X-Menů. Patrick Stewart se vrátil do role profesora Charlese Xaviera, světově uznávaného telepata. I promodralá metamorfická Mystique (Rebecca Romijn-Stamos - viděli jsme ji jako Femme Fatale ve stejnojmenném filmu) předvede své svody. Větší prostor má také postava Storm (oscarová Halle Berry), která prochází vývojovými změnami. Režisér Bryan Singer po natáčení druhého dílu X-Menů prohlásil: Točit první X-Meny byla úžasná zkušenost a divácká reakce byla mimořádně příznivá. Ale po natočení filmu X-Men 2 mi natáčení prvního dílu připadá skoro jen jako úvod. Kultovní záležitost, natočená, jak je to v poslední době velice časté, podle komiksu, má všechny předpoklady upoutat diváky vizuálně i napínavým dějem.

CSFD.cz

 

Opět Bryan Singer a udělal dobré pokračování Wolverina a jeho party. 82% stejně jako u jedničky, ale jinak se jinde neumístila.

 

X-Men: Poslední vzdor

Když jsi mutantem, máš jen dvě možnosti, co s tím dělat. Skrývat to, či se držet v ústraní. Dnešek je den, kdy se to ale změnilo a světlo světa spatřil téměř zázračný lék proti mutantství. Bohužel odvrhnout nechtěný a často proklínaný dar a stát se opět člověkem není tak jednoduché, jak na první pohled vypadá. A zloduch Magneto (Ian McKellen) na vyléčení určitě nepomýšlí. Z předchozích dílů nám dobře známá skupina mutantů pod vedením profesora Charlese Xaviera (Patrick Stewart) je nyní posílena o dva nové bojovníky Šelmu (Kelsey Grammer) a Anděla (Ben Foster) a budou to vážně potřebovat. X-meni musí rozpoutat nejstrašlivější válku jakou kdy svět viděl, jen aby mohli navždy ukončit všechny ostatní.

CSFD.cz

 

Další pokračování, tentokrát od Bretta Ratnera (Červený drak, Útěk z vězení), které trochu zkleslo – 71%.

 

X-Men Origins: Wolverine

Film X-Men Origins: Wolverine je dějově zasazen na samý počátek ságy o známých mutantech X-Menech. Hugh Jackman se vrací v roli, která z něj udělala filmovou hvězdu; v roli Logana neboli nelítostného mutanta Wolverina obdařeného zázračnou schopností regenerace a také adamantiovými drápy na rukou. Zatímco tři předchozí filmy byly zasazeny do nepříliš vzdálené budoucnosti, hlavní část nového příběhu se odehrává v 70. letech minulého století. Děj se vrací ke počátkům Wolverinovy hrdinské kariéry i tragickým událostem jeho života, z nichž jej nejvíce poznamená…

CSFD.cz

 

Opět výměna režiséra, která film pozvedla o jedno procento, ale zapsala ho do super filmů – 72% a 288. nejoblíbenější film.

 

X-Men: První třída

X-Men: První třída se dějově se vrací ještě před film X-Men Origins: Wolverine a odehrává se v polovině minulého století. V době, kdy mladý Charles Xavier (James McAvoy) a Erik Lensherr (Michael Fassbender) byli velmi blízcí přátelé a teprve odkrývali své jedinečné schopnosti. V době studené války, kdy společně s dalšími mutanty museli čelit největší hrozbě, jakou kdy zatím lidstvo poznalo. Proč se ale z nejlepších přátel stali nepřátelé na život a na smrt? Co předcházelo okamžiku, kdy se z Charlese stal Profesor X a z Erika Magneto? Válka mezi X-Meny a Bratrstvem začíná!

CSFD.cz

 

Je až zvláštní, že film po změně režiséra opět zabodoval a to silně! 85% a stal se 211. nejoblíbenějším filmem.

 

Fantastická čtyřka

Fantastická čtyřka je založena na nejdéle vydávaném komiksu z produkce nakladatelství Marvel, který v průběhu let zaslouženě získal pomyslný titul nejlepší komiks na světě. V poslední době se dočkalo filmových adaptací několik dalších komiksů Marvelu - za zmínku stojí především X-Men a

Spider–Man.

CSFD.cz

 

Komiksová podoba byla mnohem úspěšnější – 55%.

 

Fantastická čtyřka: Silver Surfer

Hlavním posláním čtyř superhrdinů, kteří mají centrálu ve slavné newyorské Baxter Building, je pomáhat světu a ochraňovat jej před zlem. Ve filmu Fantastická čtyřka a Silver Surfer se filmařům podařil rozšířit záběr prvního dílu a obohatit jej o nové postavy a nová dobrodružství. "Na scénu tentokrát přichází nová postava, která patří k nejúžasnějším komiksovým hrdinům všech dob. Zvedli jsme laťku v oblasti kaskadérských kousků, akce i počítačově renderovaných postav," říká režisér Tim Story. "Chtěl jsem, aby tento film patřil k té hrstce pokračování, kterým se podařilo překonat originál - aby v něm bylo více vzrušení, dramatu, humoru i akce," říká scénárista Don Payne. V České republice patří komiksová předloha k velmi žádaným artiklům na knižním trhu. První díl série přilákal do kin tisíce milovníků světa nakladatelství Marvel a stala se tak jednoznačně jednou z nevíce žádaných filmových komiksových adaptací.

CSFD.cz

Nu, horší – 49% :-).

Shrnutí

Během posledních skoro třiceti let se s superhrdinami roztrh pytel. Co se týče Marvelu, ten si s námi hodně poslední dobou hrál a nyní to zakončil jako Avengers. Co se týče pokračováních:

  • Fantastická čtyřka se nám pochlubí v roce 2013 dalším pokračováním a poté 2014 by měl přijít samotný film o Silver Surfer.

  • X-Men v roce 2013 ukáže samotného The Wolverine, později (2014) se dostane k novému hrdinovi Deadpool. V tom samém roce nás bude asi čekat další film o týmu X-Men.

  • Zelený sršeň nic nového neplánuje

  • Za rok se nám opět představí Superman.

  • Již letos se můžeme těšit na Nolanova nového Batmana Temný rytíř povstal.

  • Iron Man nám v roce 2013 přinese trojku :-)

  • V tom samém roce se setkáme s Thor 2.

  • Rok na to (2014) se setkáme opět s prvním Avengerem – Captain America.

  • Také se dočkáme Nick Fury, velitele z Avengers v roli Samuela L. Jacksona.

  • Avengers se ještě nedostali úplně do Světa a už se chystá druhé pokračování na rok 2014.

  • V tom samém roce se dočkáme Ant–Mana, který by měl patřit do týmu Avengers.

  • Spider–Man nás ničím zatím nepřekvapí.

  • Za rok se také dočkáme druhého pokračování Kick-Ass.