Frankenweenie

15.03.2013 12:47

Zajímavé je, že vždycky, když jedu do kina nic extrovního v programu nenajdu, ale byl jsem s výběrem celkem spokojen (navíc jsem stejně chtěl film vidět). S Timem Burtonem (režisér snímku) jsem měl tu poctu se setkat již s Karlíkem a továrnou na čokoládu (2005) a Sweeneyem Toddem (2007). Po těchto filmech jsem věděl, že Burton je dobrý vypravěč malých pohádek pro děti i dospělé, ale také "Tmavý lord" plný tajemna a hrůzy. Věděl jsem, že Burton měl prsty i v animovaných snímcích, kterými se v podstatě tak trochu víc prosadil - jedná se o Mrtvou nevěstu Tima Burtona (2005) a Ukradené vánoce Tima Burtona z roku 1993 (na filmu Burton spolupracoval, ale nerežíroval jej). Burton měl také za sebou krátkometrážní animovaný ponurý snímek Vincent. Jinak jsem ale již věděl, že Frankweenie je remake stejnojmenného snímku z roku 1984, kterého již tehdy oživil právě on. Frankweenie však stál Burtona místo ve studiu Walt Disney, protože jim snímek přišel až moc hororový pro děti. Zajímavým paradoxem je, že současného Frankweenieho vytvořil právě Disney. Nic méně... Příběh se mi líbil z toho pohledu, že se jedná o milujícího hocha, který chová svou lásku jenom k svému psovi Sparkymu. Ten však později zemře, když ho přejede auto. Nový profesor přírodopisu však nevědomky mladému Viktorovi prozradí jak Sparkyho oživit. Ten příležitosti hned využije a snaží se Sparkymu vrátit život. Po prvním dojmu nezdaru, se však pokus vydaří a Sparky znovu obživne. Viktor je nadšen, že má svého miláčka zpátky, ale nese to velké riziko odhalení. Sparkymu se jednoho dne "podaří" utéct do města, kde si ho všimne Viktorům spolužák. Jelikož se blíží vědecká soutěž spolužák využije možnosti zvítězit a začne Viktora vydírat pokud mu tajemství neprozradí. Viktor na jeho požadavky přistoupí a vyzradí vše. Spolužák však dostane touhu po pozornosti a tak se s Viktorovým přispěním pochlubí ostatním spolužákům. Ti ihned šance využijí a vytvoří si své vlastní Franknestvůry. To však vede k obrovským nepokojům ve městě, které může zmařit pouze Viktor a Sparky.

       Jelikož nechci podporovat nedostatek diváků, tak vám celý děj neprozradím. Jinak jsem si podívání celkem užil a je to pěkné i pro děti. Frankweenie si u mě vysloužil čtyři hvězdičky z pěti, protože jsem viděl i horší filmy tohoto typu. Snímek skončil (zatím) na překrásných 71%.

       Burton chystá na rok 2015 film o malém dřevěném lháři Pinocchiovi. Tento film by však neměl být animovaný - škoda, možná, že by vypadal zajímavěji.