Don Juan s povídkou na srdci

29.12.2012 13:41

Miroslav Donutil. Toto jméno se zaspalo do historie nejen díky filmům, divadlu, ale také díky jeho povídkám. Miroslav Donutil je brán jako jeden z nejlepších vypravěčů na světě a určitě je nejlepší v celé republice v tomto století.Narodil se 7. 2. 1951v Třebíči, ale krátce po absolvování základní školy se jeho rodina přestěhovala do Brna a právě s tímto městem je dnes často spojována jeho osobnost. Původně mířil na dráhu novináře, ale reparát z francouzštiny a zkušenosti s amatérským divadlem jej nakonec nasměrovaly na JAMU. V r. 1973 se stal oficiálním členem brněnského divadla Husa na provázku kde ztvárnil přes padesát nezapomenutelných rolí. Od dubna 1990 je členem Činohry Národního divadla v Praze.

Ve světě filmu se prosazoval daleko déle. V r. 1978 na sebe upozornil titulní rolí loupežníka Nikoly Šuhaje ve snímku BALADA PRO BANDITU. V 80. letech následně z pláten kin jakoby vymizel. Mihnul se například v POSTŘIŽINÁCH, ale na opravdový úspěch a pozornost filmových diváků si musel počkat až do let devadesátých. Tehdy konečně začal dostávat před kamerou větší příležitosti a ačkoli i tak hrál většinou jen vedlejší postavy, mnoho z nich se kladně zapsalo do podvědomí diváků. Ať už to byl poručík Troník v ČERNÝCH BARONECH, uhlazený advokát Ulrich z DĚDICTVÍ ANEB KURVAHOŠIGUTENTAG, zarputilý komunista a rázný otec rodiny major Šebek v PELÍŠKÁCH, nedostatkem sexu strádající herec z NUDY V BRNĚ, nebo farář v na Oscara nominovaných ŽELARECH. Naposledy jsme jej mohli vidět v Morávkově komedii HRUBEŠ A MAREŠ JSOU KAMARÁDI DO DĚŠTĚ.

Miroslav Donutil bezesporu patří v současnosti k domácí herecké špičce. Je známý také jako skvělý vypravěč, své nesmrtelné historky vydal na kazetách a CD.

Je tedy bezpochyb řečeno, že patří mezi úžasné lidi. Byl také brán jeko velký "sukničkář", ale na to se časem zapomělo a dnes už to vůbec není pravda. Pan Donutil je v Česku 89. nejoblíbenější herec. Jeho historky z divadla Na provázku, ze života a o jeho přátelích se po Česku, Slovensku a trochu i ve světě stali velmi populární a já je beru jako jedny z korunovačních klenotů světového showbiznisu.

Hrál v Tankovém praporu a v Černých baronech, čímž byl velmi vtipně ukázán celé střední Evropě. Poté hrál po boku Bolka Polívky ve filmu Dědictví aneb Kurvahošigutentag. Svůj humor mohl opět ukázat ve filmu Jana Hřebejka Pelíšky. Střihl si i role ve filmu typu Želary, Nuda v Brně a Román pro muže. Chystá se na pohádku Jiřího Stracha Šťastný smolař a na pokračování Dědictví II. Ohledně divadla se proslavil nejen díky povídkám, ale i díky hře v Národním divadle. Sluha dvou pánů. Tato hra od Carla Goldoniho se dostala do Národního divadla v Praze a Miroslav Donutil v do pár týdnů začal excelovat a stal se neuvěřitelně slavným a s ním i hra. Národní divadlo řeklo, že statisticky má Národní na Sluhu dvou pánů vyprodáno na 20 LET DOPŘEDU!!!Pan Donutil se svěřil, že zřejmě poté v tom bude pokračovat jeho syn.

My přejeme panu Donutilovy mnoho štěstí a zdaru do budoucna jak ve filmu, tak i v divadle.